Надолу по Марица – царството на сомовете и шараните…

Няколко щастливци извадиха това лято сомове по около 20 килограма от река Марица

Сомът гигант – 42 кг и дължина 183 см – уловен от Мартин Арабов (вляво). Снимка: авторът

Няколко рибари извадиха това лято сомове по около 20 килограма от р. Марица край Харманли. Реката се слави като най-пълноводната в страната. В долното течение, преди реката да навлезе в Турция, много щастливци са успели да се уверят в това, защото сомове с тегло над 20 кг не са рядкост по тези места.

Последният сезон за улов на тази риба го доказа. Рекордът засега е от миналия сезон, когато в една хладна сутрин Мартин Арабов от Харманли улови 42-килограмов сом. Час и половина Мартин и баща му се занимаваха с него във водата, докато го изморят и извадят на брега. Дължината на екземпляра бе 183 см. Кордата, която е използвал Мартин е “Лазер Класик” 0,60, куката му е седем нули “Камацу”, пръчката му е от фибростъкло 2.40 м, а макарата “Дракон”. Стръвта, която използва бе 10 см. кефалче. На същото място, на бент между селата Рогозиново и Доситеево миналата година пак двамата уловиха друг екземпляр, тежащ 31 килограма.

Николай Симеонов – Пипона (в дясно), с уловения от него сом 25 кг. Снимка: авторът

За риболова на сом в Марица дълбочината на водата не е от значение. В долното течение излизат големи екземпляри почти на всички бентове. Горе долу до 50 кг са трофеите, които са уловени през последните години. По-големи екземпляри няма, поне сериозните рибари не са чували да са улавяни.

Тази година сезонът за улов на сом бе добър, защото мнозина уловиха екземпляри с тегло от 3 до 18-20 кг. С това харманлийските рибари  излязоха едни гърди напред пред хасковските си колеги, които се смятат за големи професионалисти в тази област.

Сом с тегло около 25 кг улови есента друг рибар – Николай Симеонов – Пипона. Едрата риба се закачила на въдицата около 7.20 сутринта. Мястото е до моста на река Марица, близо до моста в Харманли. И при неговия улов е имало драматизъм. Малко след като хвърлил въдицата във водата, нещо здраво изпънало кордата и потопило спининга. Пипона веднага разбрал каква е работа и влязъл във водата. Опитният рибар бавно следвал голямата риба, докато на брега неговият приятел го чакал с кепчето. След половинчасова борба го докарал на брега и асистентът му хвърлил върху него кепчето. Сомът не се събирал в него и се наложило Пипона да го прегърне и да го издърпа не брега. Влакното, с което е хванал сома е 0,40, а на кукичката сложил две малки жабчета.

Метърът показва 183 см. Снимка: авторът

За риболов на тази риба е подходящо времето по мръкване по местата чието дъно постепенно се скосява от дълбоко към плитко. Стръвта се хвърля в дълбокото и в момента в който отива нагоре, тогава се очаква удар, обясняват рибарите и предупреждават, че ако оловото е леко, течението го влачи. Такъмите за улов на тази вкусна риба за предпочитане е да бъдат двуколенна пръчка с висока акция, от фибростъкло или карбон. Тежестта на дънната може да е от 50 до 100 грама, според течението. Стръвта – земен червей, рибка, попово прасе, пиявица. Рано напролет е за предпочитане  червеите и рибка. Пиявица попово прасе, жаба са есенна стръв. Тогава с тях може да се хванат и големи кефали.

Сега вече риболовът на Марица навлиза в късния летен стадий, когато сом не кълве. Това означава, че по нея ще се хващат повече дребни екземпляри, отколкото големи. Тя вече се изчисти от последното замърсяване, причинено от „Брикел“ АД, Гълъбово, дошло от притока й Съзлийка. Нивото и спадна, а сомът вече се покри, дали се изтегли надолу или се не се храни, не е ясно, но на въдици почти не се лови. Закачат се само маломерни екземпляри, които трябва да се пускат.

По принцип голяма сомова риба се лови от края на февруари, като се позатопли малко водата, до юни, най-много до юли. След това се появява отново наесен от октомври до ноември, ако е топло времето. Всяка година задължително си има мъртъв период за улов на сом и той е от август до септември. Сега този вид може да се излъже само на изкуствена рибки и то по дълбоките места. За този вид улов обаче се изисква много търпение и усет.

Деца, снимани за спомен със сома гигант. Снимка: авторът

По изчезването на сома се познава, че шаранският риболов е започнал. Някои от рибарите започнаха вече да се хвалят – на кого му скъсали влакното, на кой яко му дръпало. Вече почнаха да се обаждат риби с тегло от 1 до 6-7 кг вече. Те удрят на плувка, на царевица и на дънна на кюспе. За стръв се използва и монтаж на косъм на царевица.

Риболовът е по- успешен сутрин рано, защото е че по-хладно.  По голям успех има ако се направи захранка – царевица или жито, може и готова, но е по нетрайна.
Хора, които от години ловят риба по този край коментират, че през последните години като изкарат голям шаран от едно място, след това друг голям не се лови. А преди години за период по 4-5 часа са ловели по 5-6, споделят старите.

Риболовът на шаран на плувка с царевичка също дава много добри резултат, като се ловят и кефали от 300- 400 г, до килограм. Месината е според предпочитания – от 0.30 до 0.30, може да се ползват и плетени влакна, които са много модерни и актуални в момента 0.8,  0.10, 0 12 за плувка. За единични удари на амур съобщават някои риболовци и предупреждават, че тя е много борбена риба и иска здрав такъм.

Снимка: авторът

Когато ловиш риба на плувка, трябва да пазиш абсолютна тишина, е едно от условията за успешен риболов, според специалистите. Да не се ходи по брега, да няма човешка сянка, която да се движи във водата, защото от тропането амурът и шаранът се плашат.

В момента на Марица след захранване се лови речен кефал и шаран на царевица и жито.
За въдица на плувка макарата трябва да е бързооборотна, над 4 оборота, тя и пръчката да не са тежки. Авансът трябва да е много прецизен, защото шаранът и амурът имат много добър старт и ако не ти е в ред авансовата система, при дърпане от страна на рибата или ти къса влакното, или ти изправя кукичката.

Любителите на ситния риболов по това време могат да ползват бял и земен червей, с тънка корда 0.14, 0.18. С такава примамка се лови каракуда, мряна и червеноперка. Захранването е с кюспе и купена захранка. В момента на Марица излизат и по 100-200 грама каракуди

Риболовът по най-пълноводната река в България най-добре върви, когато  водата е мътна. Обикновено след дъжд или порой рибата е по-непредпазлива. По повърхността има удавени животинки – попови прасета, червеи, насекоми и тя ходи да ги събира близо до брега.
С въдица и мрежа рибата на реката не може да свърши, философстват любителите на този спорт, и се осланят на общото правило е, че всеки е с късмета си. За някои вече е дошъл, за други не, но всички се надяват на него. Някои от много години.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.